Vendéglátási szolgáltatás 5%-os ÁFA-kulcsa
A vendéglátási szolgáltatások kedvezményes ÁFA-kulcsa évek óta folyamatosan felveti a gyakorlati kérdéseket. Most néhány életszerű példán keresztül mutatjuk be, hogyan érdemes értelmezni a szabályokat: fagyizó, esküvői menü helyben fogyasztása és elcsomagolása, büféből történő melegszendvics-értékesítés, pékségek helyben fogyasztása.
Kedvezményes ÁFA-kulcs alkalmazása
A vendéglátási szolgáltatások kedvezményes ÁFA-kulcsa (előbb 18%, majd 5%) folyamatosan felveti a gyakorlati kérdéseket.
Az alkalmazhatóság feltételei nem mindig egyértelműek, az alábbi három fő szempont határozza meg:
- Az ÁFA tv. szerint szolgáltatásnyújtásnak kell minősülnie.
- A szolgáltatásnak a 2018. január 1-jén érvényes TESZOR’15 56.10 (Éttermi, mozgó vendéglátás) kód alá kell tartoznia.
- A szolgáltatás étel és helyben készített, nem alkoholtartalmú ital értékesítésére kell, hogy vonatkozzon.
A fenti szempontok közül két tétel esetében merülhetnek fel vitás kérdések:
- Nehéz eldönteni, hogy egy büfében, ahol van asztal és szék, de nincs teljes kiszolgálás, szolgáltatásnak vagy termékértékesítésnek minősül-e az étkezés.
- A TESZOR besorolás kérdésében gyakran a KSH állásfoglalására van szükség.
Fagyizók ÁFA-kérdései
A fagylaltozók esetében a legnagyobb kérdés az, hogy az eladás elvitelre vagy helyben fogyasztásra történik-e.
Röviden:
– Ha elviteles, kiszállításos termékértékesítés történik, akkor 27% a helyes adómérték.
– Ha helyben fogyasztós cukrászdai szolgáltatás, akkor 5%.
A gyakorlatban a következő hét fő eset különböztethető meg:
- Tölcséres fagylalt elvitelre: Ha a vásárló tölcsérben kéri a fagylaltot, az általános szabályok szerint 27%-os ÁFA-kulcs vonatkozik rá, mivel alapesetben termékértékesítés történik.
- Tölcséres fagylalt helyben fogyasztva: Ha a vásárló a fagylaltot a fagyizó által biztosított asztaloknál és székeken ülve fogyasztja el, akkor a szolgáltatásnyújtás feltételei fennállnak, így 5%-os ÁFA alkalmazható.
- Nem eldobható kehelyben felszolgált fagylalt: Ha a fagylaltot porcelán vagy üveg kelyhben szolgálják fel, az egyértelműen helyben fogyasztásnak számít, így az 5%-os kulcs alkalmazandó.
- Eldobható kehelyben felszolgált fagylalt: Ha a fagylaltot eldobható műanyag vagy papírkehelyben adják ki, az elviteles kategóriába eshet, így 27%-os ÁFA-kulcs vonatkozik rá, hacsak a vásárló nem igazolja egyértelműen, hogy helyben fogyasztja.
- Cukrászdai szolgáltatás fagylaltkelyhekkel: Ha a fagylaltozó teljes cukrászdai szolgáltatást nyújt, például fagylaltkehely gyümölccsel, öntettel, tejszínhabbal és egyéb kiegészítőkkel, akkor az 5%-os ÁFA-kulcs alkalmazható.
- Előrecsomagolt fagylalt: Ha a fagylalt előre csomagolt termékként kerül értékesítésre (pl. dobozos jégkrém), akkor az egyértelműen termékértékesítésnek számít, és 27%-os ÁFA-t kell rá alkalmazni.
- Helyben készített fagylalt saját értékesítése: Ha a fagylaltot a helyszínen készítik, és azonnali fogyasztásra szolgálják fel (nem előre csomagolt formában), akkor az szolgáltatásnyújtásnak minősül, így 5%-os ÁFA alkalmazható a helyben fogyasztásra.
A gyakorlatban sok fagyizó automatikusan 5%-os kulccsal számol, ami adókockázatot jelenthet egy ellenőrzés során. Egy információs tábla segíthet ebben, pl. „Ha nem helyben fogyasztja a fagylaltot, kérjük, jelezze eladónk felé.”
Esküvői menü ÁFA kezelése
Lakodalmi menüsor esetén az alábbiakat kell figyelembe venni:
- Ha előzetesen megegyeznek, hogy a menü egy részét elcsomagolják, arra 27% ÁFA vonatkozik.
- Ha nincs előzetes megállapodás, de a vendégek a lakodalom végén elcsomagolják a maradékot, akkor az 5%-os ÁFA kulcs marad érvényben.
- Ha a vendéglátóhely catering szolgáltatást nyújt (pl. kitelepült rendezvényen teljes felszolgálással), az 27%-os ÁFA-kulcs alá esik.
Büfék és pékségek
A büfék és pékségek esetében a TESZOR besorolás meghatározó:
- Ha a KSH állásfoglalása szerint a tevékenység TESZOR 56.10 alá esik, akkor az 5%-os kulcs alkalmazható.
- Nem számít, hogy az étel helyben készül-e, csak az, hogy fogyasztásra alkalmas formában értékesítik.
- A kedvezményes ÁFA-kulcs alkalmazható pl. helyben fogyasztott melegszendvics, péksütemény és helyben készített alkoholmentes italok esetében.
hatósági állásfoglalást kérni az optimális adókezelés érdekében.